Tutoriale Service Airsoft

Utilizarea bateriilor / acumulatorilor LiPo

Utilizarea bateriilor - acumulatorilor LiPo

Utilizarea bateriilor / acumulatorilor LiPo

 

Acumulatoarele LiPo (Lithium Polymer) sunt acumulatoare de inalta performanta ce ofera o rata de foc foarte buna replicii airsoft, timp de incarcare scurt si o durata de viata lunga deoarece aceste acumulatoare rezista la multe cicluri de incarcare, intre 300 si chiar 600 de cicluri daca sunt utilizate corect.

 

Constructia acumulatoarelor LiPo

Orice acumulator LiPo este alcatuit din celule de 3.7V.

Acumulatorii LiPo de 7.4V sunt alcatuiti din 2 celule de 3.7V, iar acumulatorii de 11.1V sunt alcatuiti din 3 celule de 3.7V.

 

Avantajele acumulatoarelor LiPo sunt:
  • Ofera un raspuns mult mai bun al tragaciului.
  • Performanta aproape liniara pana la descarcarea completa a acestuia (prag minim 3V pe celula sub acest voltaj acumulatorul se deterioreaza).
  • Performanta foarte buna in conditii de frig.
  • Incarcare rapida.
  • Nu au efect de memorie.
  • Durata lunga de viata de pana la 600 de cicluri de incarcare-descarcare.

 

Incarcarea acumulatorilor / bateriilor LiPo

Incarcatoarele LiPo sunt de doua tipuri:

a) Incarcatoare simple cu functie de balansare a celulelor si detectarea terminarii incarcarii.

Acestea sunt cele mai simple incarcatoare LiPo, deobicei pot incarca acumulatoare de 7.4v si 11.1V, au un afisaj de tip led cu 3 leduri ce indica stare fiecarei celule.

Aceste incarcatoare incarca acumulatoarele prin intermediul mufei albe de balansare.

b) Incarcatoare de tip SmartCharger.

Aceste incarcatoare sunt mai complexe, incarca acumulatoarele LiPo prin intermediul mufei de balansare si a mufei de alimentare, aceste incarcatoare au o multime de functii cum ar fi: incarcare, descarcare, balansare celule, incarcare in modul storage (pentru depozitarea acumulatoarelor), etc...

Masuri de siguranta, utilizarea, stocarea si depozitarea acumulatorilor LiPo !!!

Masuri-de-siguranta-baterii-LiPo

ATENTIE Foarte important !!!

 

Informatii generale de utilizare:
  • Acumulatorii Lithium-Polymer (abreviati LiPo) necesita mare atentie in utilizare. Aceasta se aplica atat pentru incarcare cat si pentru descarcare, dar si stocare si alte aspecte ale utilizarii lor generale. Masurile ce trebuie luate pentru o utilizare corecta sunt descrise in acest document.
  • Utilizarea inadecvata a acestor acumulatori poate cauza explozii, foc, fum si risc de intoxicare. In plus, acumulatorii isi vor altera caracteristicile chimice (scadere considerabila a performantelor si pot chiar deveni inutilizabili).
  • Capacitatea unui acumulator LiPo scade de fiecare data cand este incarcat si descarcat. Stocarea acestor acumulatori la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute va accelera procesul. In aplicatiile normale de modelism, acesti acumulatori vor fi supusi la descarcari cu curenti foarte mari, iar capacitatea lor va ajunge la 50-80% din capacitatea initiala dupa 50 cicluri descarcare/incarcare, chiar atunci cand sunt utilizati corect.
  • Pachetele de acumulatori sunt construite din celule alese special. Acestea sunt selectate astfel incat sa aiba proprietati chimice foarte asemanatoare, ceea ce inseamna ca pachetul va lucra ca un intreg. Nu cuplati in serie sau in paralel cu alti acumulatori, si nu inlocuiti o celula din pachet cu o alta celula, aparent asemanatoare.
  • Pastrati aceste instructiuni intr-un loc sigur, iar daca produsul ajunge la alt utilizator, oferitii aceste instructiuni impreuna cu pachetul.

 

Incarcarea acumulatoarelor LiPo:
  • Pentru incarcarea acumulatorilor LiPo folositi doar incarcatori acreditati si cabluri de incarcare adecvate. Incarcatori sau cabluri de incarcare improvizate sau confectionate artizanal pot cauza daune grave.
  • Cand incarcati, plasati acumulatorul pe o suprafata neimflamabila, rezistenta la temperaturi inalte si care nu conduce curentul electric. Nu lasati niciodata acumulatorii la incarcat nesupravegheati.
  • Procedati cu atentie cand setati parametrii (numarul de celule, celulele de incarcare, voltajul incarcat, voltajul descarcat, etc.) pe incarcatorul in cauza. Cititi instructiunile livrate cu incarcatorul pe care il veti folosi pentru a preveni orice erori in operare. Daca incarcati acumulatorul cu parametri gresiti, acesta se va deteriora.
  • Conectorul mic, alb, cu doi sau mai multi pini este pentru egalizare. Folositi un incarcator cu egalizor  pentru o incarcare / descarcare sigura. Acesta monitorizeaza tensiunea fiecarei celule in parte si la finalul incarcarii / descarcarii le va aduce pe cat posibil la acelasi nivel.
  • Ca o regula generala pentru acumulatorii LiPo, diferenta dintre voltajul celulelor individuale nu trebuie sa fie mai mare de 0.05V. Daca este, atunci incarcati si descarcati fiecare celula in parte, pana cand acestea respecta conditia enuntata anterior.
  • Fiecare acumulator are specificat, de la producator, un curent maxim de incarcare. Acumulatorul se incarca cu acest curent pana cand pachetul atinge 4.2V pe celula, dupa care se continua cu voltaj constant, pana cand curentul de incarcare scade sub 0.1 – 0.2A. Evitati ca acumulatorul sa ajunga la un voltaj mai mare de 4.25V pe celula. Capacitatea maxima incarcata nu trebuie sa depaseasca 1.05x din capacitatea acumulatorului.
  • Nu inversati niciodata polaritatea la incarcare. In acest caz, reactii chimice anormale vor avea loc, cauzand distrugerea celulelor, foc si fum.
  • Temperaturile adecvate pentru incarcarea si stocarea acumulatorilor LiPo sunt de 0 – 50 grade C.

 

Stocarea acumulatoarelor LiPo:
  • Cand nu veti utiliza acumulatorii LiPo pentru o perioada indelungata de timp (exp. In sezonul rece) este cel mai bine ca acestia sa fie incarcati la o capacitate de 10-20%.
  • Daca voltajul pe celula scade sub 3V, incarcati din nou la 10-20% din capacitatea lor.
  • Stocarea acumulatorilor LiPo complet descarcati ii poate face inutilizabili dupa o perioada de timp.

 

Descarcarea acumulatoarelor LiPo:
  • Toti acumulatorii au un curent maxim de descarcare. Vedeti specificatiile producatorului si nu depasiti acesti curent (pe model, sau cuplat la descarcator).
  • Nu descarcati acumulatorii sub 2.7V pe celula. Sub acest nivel acumulatorii LiPo intra in fenomenul de ‘deep-discharge’ care ii deterioreaza iremediabil. Pentru a preveni acest fenomen, utilizati diversele accesorii disponibile care se instaleaza pe model si atentioneaza (sonor sau/si vizual) utilizatorul cand acumulatorul este descarcat, in timp util. Daca observati scaderi de performanta in timpul zborului, poate insemna ca acumulatorul este descarcat. Aterizati modelul in cel mai scurt timp posibil si masurati tensiunea celulelor.
  • Evitati, numaidecat, scurt-circuitul. Acumulatorii se vor incalzi, pot lua foc sau exploda, cablurile atinse se pot suda de la temperatura. Pachetul va fi inutilizabil.
  • In timpul descarcarii (pe model, sau cuplat la descarcator), temperatura pachetului nu trebuie sa depaseasca 70 grade C.

 

Note aditionale:
  • Evitati scurt-circuitul.

Nu scurt-circuitati acumulatorii niciodata. Atingerea terminalilor va produce un transfer foarte mare de curent ce va incalzi foarte tare pachetul. Cablurile s-ar putea suda superficial de la temperatura. In consecinta, acumulatorul poate pierde electrolit, elimina gaz, lua foc, sau exploda. Pentru a evita scurt circuitul, folositi cabluri si conectori adecvati, si tineti pachetul/celulele departe de suprafete care conduc curentul electric.

  • Evitati impactul mecanic.

Acumulatorii LiPo sunt alcatuiti din pelicule fine plasate una peste alta. Orice impact mecanic cauzeaza atingerea acestora, care este echivalent cu scurt-circuitul. In plus, acumulatorii LiPo sunt inveliti in folii subtiri, de duritate redusa.

Nu supuneti acumulatorul la socuri mecanice cum ar fi: scapare, lovire, indoire, taiere, rasucire, doformare sau gaurire. In plus, pentru a proteja invelisul exterior, evitati contactul cu obiecte ascutite cum ar fi: unghii, agrafe, cutter, cutit de modelism, bisturiu, terminale motor, etc.
Pentru a evita cele anterioare, plasati acumulatorul cu grija in model, intr-o pozitie sigura, departe de alte componente sau parti ale modelului care il pot avaria.

  • Nu alterati integritatea pachetului.

Terminalii acumulatorilor LiPo sunt mai fragili decat cei ai altor acumulatori. Daca sunt fortate, bornele se pot chiar rupe. Datorita transferului de caldura, nu se poate suda direct pe terminali.
Nu alterati integritatea pachetelor. Desfacerea pachetului, inlocuirea celulelor, refacerea legaturilor nu trebuie efectuata, in nici un caz. Pentru aceste modificari contactati producatorul sau magazinul de unde ati achizitionat acumulatorul.

 

Atentionari generale:
  • Nu aruncati pachetele/celule LiPo in foc. Nu plasati acumulatorii LiPo in cuptor, sau in cuptorul cu microunde.
  • Acumulatorii LiPo nu trebuie sa intre in contact cu lichide cum ar fi apa, apa sarata, bauturi racoritoare, chiar si pentru perioade scurte de timp. Evitati orice contact cu lichide.
  • Pachetele sau celulele individuale nu sunt jucarii si nu trebuie sa ajunga in mainile copiilor. Tineti acumulatorii LiPo in zone inaccesibile copiilor.
  • Acumulatorii LiPo contin/pot emana electroliti, vapori toxici si alte substante chimice daunatoare sanatatii. Lucrati cu atentie cu acesti acumulatori si evitati, sub orice forma, contactul cu pielea, ochii sau alte parti ale corpului. In caz de contact, clatiti abundent cu apa si contactati medicul imediat.
  • Nu incercati sa incarcati acumulatori deteriorati mecanic sau chimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *